Voor Mechelen
Laatste nieuwtjes
Fabienne

Gevelbanken in de Mechelse straten

Maak van elke stoep een voortuin. Dat is het voorstel van raadsleden Fabienne Blavier, Klaartje Heiremans en Toon Diependaele van de stadslijst.

 

Als er een zitbank aan je gevel staat, knoop je gesprekken aan met de buren en passanten en stimuleer je zo het sociaal contact met je buren. In Nederland is dit al een ingeburgerd gegeven en hebben ze al meerdere types gevelbanken ontwikkeld, gaand van inklapbare tot gemakkelijk verwijderbare banken, zodat het voetpad steeds toegankelijk blijft.

 

Een gevelbankje biedt je een plek voor je deur, voor een koffietje in de zon of een goede babbel met vrienden en buren. Zo krijg je alle voordelen van een bank voor de deur (zon, gezelligheid, extra ruimte, …) zonder de mogelijke bezwaren van een permanente bank (vrije doorgang op het voetpad, nachtlawaai). Je hebt een bank wanneer je gezellig voor je deur wil zitten en de bank verdwijnt wanneer je straat rustig hoort te zijn, aldus Fabienne Blavier.

Met dit project willen we breed inzetten op wat Mechelen sterk maakt: een zeer gedegen buurtwerking, onze sterke creatieve sector en de opgang van de maakindustrie. Voor het ontwerp van de gevelbanken zal bij goedkeuring de stad een ontwerpwedstrijd uitschrijven voor de verschillende scholen in Mechelen stelt Klaartje Heiremans voor.

 

Ook onze “makers” zullen we inschakelen om het uiteindelijke winnende ontwerp in productie te nemen aldus Toon Diependaele. Als voorzitter van vzw Mest wil Toon Diependaele dit project ook doortrekken naar starters om zo de meubeltradite van Mechelen nog eens in de kijker te zetten.

Via een groepsaankoop zorgen we ervoor dat alle Mechelaars die willen kunnen instappen in dit totaalproject. 

 

Raadsleden Blavier, Heiremans en Diependaele hebben begin september dit proejct voorgesteld in de gemeenteraad en werd goedgekeurd.

 

Deze website is een realisatie van IC-IT en KVE Projects